Op maandag 8 juli 2019 heeft de politie een 19-jarige man uit Hoogezand aangehouden. Hij wordt verdacht van het oplichten van ruim 30 mensen via Whatsapp.[1]
De verdachte gebruikte een slinkse handelswijze. Hij nam contact op met verkopers op Marktplaats en deed zich voor als een geïnteresseerde koper. Wanneer de verdachte met de verkoper een prijs overeen was gekomen, vroeg hij de verkoper om zijn of haar telefoonnummer. Via Whatsapp stuurde hij dan een berichtje. De verdachte vertelde in dat bericht dat hij nare ervaringen had met Marktplaats, omdat hij eerder al eens opgelicht was. Hij vroeg dan ook of de verkoper eerst één eurocent naar hem wilde overmaken, zogenaamd om de bankgegevens te kunnen controleren. Vervolgens stuurde hij via de betaalapp Tikkie een betaalverzoek om die ene cent over te maken. De tikkie-link bleek echter een nagemaakte link te zijn. Als de slachtoffers op deze link klikten, kwamen ze op een phishingsite. Deze site was een niet van origineel te onderscheiden betaalplatform. De verkoper dacht dus dat hij op de echte Tikkie website was gekomen en dat alles in orde was. Nietsvermoedend werd dan ook in ruim 30 gevallen de betaling afgerond. Zodra de verkoper de betaling had voltooid, kon de verdachte het beheer van de bankrekening van het slachtoffer overnemen. Vervolgens kon de verdachte allerlei betalingen uitvoeren vanaf de bankrekeningen van de gedupeerden. Dit leverde de verdachte in totaal ruim 35.000 euro op. Uiteindelijk is de politie hem op het spoor gekomen en is hij aangehouden.
Volgens de Fraudehelpdesk loopt de schade die wordt toegebracht via Whatsapp-fraude jaarlijks enorm op.[2] Onder deze schade wordt ook het type Whatsapp-fraude gerekend waarbij de oplichter zich voordoet als een vriend of familielid van het slachtoffer en op die manier geld probeert los te krijgen. Het aantal meldingen van Whatsapp-fraude lag in de eerste vier maanden van 2019 al hoger dan in geheel 2018, aldus de Fraudehelpdesk. De schade die in Nederland wordt opgelopen ligt op dit moment op ruim 2,5 ton per jaar. Een paar jaar geleden kwam het totale schadebedrag niet hoger dan 4000 euro.
Hoe kun je dit soort oplichtingspraktijken nou voorkomen? In de eerste plaats is het verstandig om op Marktplaats niet je telefoonnummer op openbaar te zetten. Als een potentiële koper dan alsnog om je telefoonnummer vraagt, moet je voor jezelf de afweging maken of je die wil geven. Marktplaats biedt namelijk zelf voldoende mogelijkheden om een gesprek te voeren en om de betaling te laten plaatsvinden. Het geven van je telefoonnummer en het voeren van een gesprek via Whatsapp is dus niet noodzakelijk.
Als je wél je telefoonnummer hebt gegeven en je krijgt een betaalverzoek om één cent over te maken, ga er dan niet op in! Klik niet op de link en maak al helemaal geen geld over. Wees oplettend en ga voor jezelf altijd goed na of het bericht en de afzender betrouwbaar zijn.
[1] https://www.politie.nl/nieuws/2019/juli/8/01-aangehouden-na-fraude-via-whatsapp.html
[2] https://androidworld.nl/apps/whatsapp-fraude-35000-euro/